keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Jyväskylä – Terveyden edelläkävijäksi

Jotta tapahtumat ja asiat eivät jää unholaan, nostan tämän polttavan ja mieltä järkyttävän käytöksen takaisin esille. Lööpit hehkuttivat vääryyttä, väkivaltaa ja väärinkäytöksiä tapahtumista. Se painui jokaisen ajankohtaisia uutisia seuranneen kansalaisen mieleen. Nyt, pari kuukautta myöhemmin, lööpit kuluttavat puhki Axl Smithin nimeä sekä ulkomailla tapahtuneita terroritekoja. Smith ei ansaitse teoillaan näin paljoa huomiota, edes negatiivista. Enkä salli Brysselin terroriteon nousta enää pelotteeksi, ainakaan tässä kirjoituksessa.

Mikä on se uutinen, joka saa meidät haukkomaan henkeä, näkemään punaista ja tulistumaan kun vain ajattelemmekin asiaa?

Mieltäni painaa, edelleen yhtä paljon kuin tästä ensikertaa lukiessani, Kupittaan mielisairaalan tapaus. Tämän jälkeen asiat alkoivat avautua ja hämärän verho vedettiin Turun tapahtumien edestä. Tapaus tuli suurena yllätyksenä ja järkytyksenä kaikille, vaikka asiasta kertoi jo aikaisemmin Suomen tunnetuin moottorisahajonglööri Juha Kurvinen. Häntä ei uskottu, sillä teot olivat niin järkyttäviä. Hän ei joutunut ainoastaan kerran tai kaksi, vaan peräti kolme kertaa Turun Kupittaan mielisairaalaan pakkohoitoon! Miksi? Koska kertoi olevansa moottorisahajonglööri.

 Miten Suomen valtio voi tukea, rahoittaa ja mahdollistaa tällaista toimintaa? Sairaat henkilöt hoitavat sairaita hoitoa tarvitsevia henkilöitä. En ala luetella kaikki vääryyksiä mitä Turussa on tapahtunut, siihen kuluisi liian pitkä tovi. En pysty edes kuvittelemaan sairaalassa olevien tuskaa ja hätää. Tässä listaan vain muutaman vakavan rikoksen: hoitohenkilökunnan tekemät varkaudet, pahoinpitelyt, huumausaineiden käyttö, ylilääkitseminen, hoitovirheet, yövuoroissa nukkuminen, henkinen pahoinpitely, alistaminen ja rikosten peittely. Kaikki nämä ovat ”tavalliselle” kansalaiselle vakavia rikkomuksia, erityisesti jos olet vastuussa toisen henkilön terveydestä, kuten lapsen tai omaishoidettavan. Näistä lähes kaikki johtavat ”normaalissa” työpaikassa vähintään irtisanomisiin, jopa sakkoihin tai vankeuteen! Miksi Turussa tämä ei siis toteudu?

Asiaa puidessani selvisi, että oikeus ei toteudu myöskään Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin psykiatrisessa hoitolaitoksessa, jossa hoidetaan sekä psykiatrisia potilaita että Alzheimeria sairastavia vanhuksia. Tapaus sattui yli kuusi vuotta sitten ja oli myös kunnan toimesta räikeä. Potilas käveli osastolle itse sisälle ja päätyi vahvan lääkityksen kouriin ja lopulta suljetulle osastolle petiin tiedottomaan tilaan. Hänet pidettiin uneliaassa tilassa eikä edes virtsan poistumista valvottu. Hän joutui jopa ensiapuun, koska meni niin huonoon kuntoon. Ensiavussa hoitajat hämmästyivät, sillä huono terveydentila johtui liian täydestä rakosta. Henkilö, jonka kuuluisi olla 24/7 sairaanhoidollisessa valvonnassa, joutui ensiapuun koska häntä ei ollut hoidettu. Monien muidenkin raskaiden kokemusten lisäksi potilaalta varastettiin hampaat, rahaa ja jopa kampa. Mistä nämä voidaan tietää hävinneiksi kun kyseessä on Alzheimer potilas? Kun potilas kirjataan sisään hoitolaitokseen, hänen omaisuutensa kirjataan ylös. Poliisi sai tiedot asioista, mutta summa ei heidän tilastojen mukaan ollut merkittävä eikä heillä ollut aikaa tällaisen tilanteen selvittämiseen. Etsintöjen jälkeen kaikki muut varastetut esineet löydettiin paitsi rahat. Hoitolaitos ei myöntänyt varkautta vaan syytti potilasta rahan käyttämisestä kahvilassa. Hieno päätelmä, mutta potilas oli tiedottomassa tilassa suurimman osan ajasta. Hoitolaitos päätyi siihen tulokseen, että tässä tapauksessa potilas oli pyytänyt toisen potilaan ostoksille. Suljetulta osastolta? Kaiken tämän päätteeksi varkaudesta ei tehty rikosilmoitusta, sillä poliisilla ei ollut aikaa tämän summan varkauksien selvittämiseen. Tapauksesta tehtiin poliittinen päätös. Päätös oli se, että rahoja ei korvata, sillä muuten he joutuisivat korvaaman kaikki siellä kadonneet sormukset, rahat yms. Tämän päätöksen teon harkinnan aikana vain YKSI päättäjistä otti asioista selvää ja soitti omaisille. Muut tekivät päätöksen hoitolaitoksen kannan mukaan.

 Järkyttävää eikö? Nyt on Jyväskylällä ja Keski-Suomella paikka näyttää mallia muille maakunnille miten pidetään huolta vanhuksista ja terveyspalveluista, joissa asiakas vaatii täyspäiväistä hoitoa. Keski-Suomi ja Jyväskylä voi nyt penkoa omat kaappinsa ja näyttää miten tällaiset tilanteet hoidetaan. Löytyykö meiltä ongelmia? Jos löytyy, hoidetaan ne pois mallikkaasti. Jos ongelmia ei löydy, selvitetään missä olemme pärjänneet paremmin kuin nämä kaksi maakuntaa. Uskon, että jotain löytyy. Aina löytyy jotain pientä.

Kun taloutta kiristetään, meidän tulee panostaan työntekijöihin, jotka oikeasti hoitavat potilaita ja pitävät heistä huolta, josta heille myös maksetaan palkka. Tällaiset työntekijät ovat painonsa arvosta kultaa. He, jotka tekevät eniten työtä ja tunnollisesti, heidän voimansa ovat siinä työssä eikä heidän äänensä tule aina kuuluville. Hoitohenkilökunta, jonka intressit eivät ole potilaan terveydessä ja turvallisuuden takaamisessa, tuottavat vain vahinkoa, pahaa mieltä sekä taloudellista tappiota. Turunkin tapauksessa, hoitohenkilökunta oli ylilääkinnyt potilaat mikä on edesvastuutonta ja hengenvaarallista. Ylilääkitsemisen ja lääkkeiden varastaminen viihdekäyttöön aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita terveydenhuollolle.

Pelkän talouden ei tule olla riittävä peruste käytäntöjen ja rangaistusten kiristämiselle. Pidetään lähimmäisistämme huolta! Ei anneta virkaansa väärinkäyttävien pilata omaistemme terveyttä, ahkerien ja tunnollisten hoitajien ammattiylpeyttä eikä terveydenhuoltomme taloutta.
 
Anniina Runtuvuori 
Jyväskylän Kokoomuksen Nuorten puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti