perjantai 31. toukokuuta 2013

Joukkue on juuri niin hyvä kuin sen heikoin jäsen on

Yhteisöllisyyden käsite on ollut arjessani mukana muutaman kuukauden ajan ja tulee olemaan vielä seuraavatkin kuukaudet, mikäli kandidaatin tutkielmani tätä vauhtia edistyy. Kandini  käsittelee yhteisöllisyyttä ja sen lisäämistä kouluissa, opettajan keinoja lisätä yhteisöllisyyttä, yhteisöllisyyden vaikutusta oppimistuloksiin ja koulussa viihtymiseen. Nuorten syrjäytyminen ja jättilukiot ovat ajankohtaisia aiheita, joilla on suora linkki yhteisöllisyyden kanssa. Oma näkemykseni tutkimuksen varhaisessa vaiheessa on se, että yhteisöllisyydellä ja sen lisäämisellä on suuri yhteys oppilaiden ja opettajien hyvinvoinnille, oppimistuloksiin, koulussa viihtymiseen ja nuorten hyvinvointiin. Yhteisöllisyys ei kuitenkaan liity vain kouluelämään vaan yhteisöllisyys ja sen vaikutukset ovat jokaisen arkipäivää, myös politiikan.

Miten politiikka sitten liittyy yhteisöllisyyteen? Miten voisimme mahdollistaa parempien päätösten syntymisen? Puolueiden kannat tiettyihin asioihin eroavat yleensä melko paljon toisistaan. Päätöksistä ollaan eri mieltä ja iltapäivälehdissä asioita uutisoidaan skandaalinhaluisesti ja asiat esitetään, kuin puolueilla olisi pahempikin sota käynnissä. Mitä jos?? Mitä jos olisikin vain yksi puolue? Tämä puolue koostuisi pienistä tiimeistä, jolla jokaisella olisi oma vastuualueensa, josta kantaisi huolen. Nämä kaikki tiiimit tekisivät yhteistyötä, jotta päätökset olisivat parhaita mahdollisia. Kaikki tuntisivat kuuluvansa tiettyyn yhteisöön, jolloin ilmapiiri yhteisissä kokouksissa olisi positiivinen ja yhteistä tavoitetta kohti pyrkivä. Kun kaikki pyrkivät samaan tavoitteeseen ja edustajat löisivät viisaat päänsä positiivisessa hengessä yhteen, voisi päätöksissä jotain järkeä ollakin. Tällöin ei syntyisi juosten pissittyjä päätöksiä, joita tällä hetkellä syntyy kuin sieniä sateella. Ihmiset äänestäisivät henkilöitä eikä tiettyjä puolueen edustajia. Tämä olisi keino saada Suomen talous paremmalle mallille, päätökset parempaan suuntaan, skandaalit pois lehdistä ja lisäisi yhteisöllisyyttä koko kansaan. Puolueet tällä hetkellä haluavat varmasti kaikki, että asiat olisivat mahdollisimman hyvällä mallilla. Kun rajat puolueiden väliltä pyyhittäisiin ja istutettaisiin järkeviä ihmisiä saman pöydän ääreen tekemään yhdessä hyvää Suomelle, niin jo alkaisi tapahtumaan. Emile Durkheimin määritelmä yhteisyyden tunteen voimasta pitää yhteiskunnat koossa toteutuisi.

Tämä urheilumaailman esimerkki liittyen edelliseen vahvistaa  ja havainnollistaa yhteisöllisyyden voimaa, jossa kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan. Kentällä ollaan nyrkit vastakkain, pukuhuoneessa mietitään, miten saadaan vastustaja kaadettua ja eliminoitua. Kuilu kahden joukkueen välillä on valtava, mutta jos joukkueet yhdistyisivät ja heille annettaisiin yhteinen tavoite, olisivat kaikki kirjaimellisesti yhtä. Vihanpito loppuisi ja tulokset yhdessä kasvaisivat. Tämän varmasti tietää jokainen, joka on joskus johonkin joukkueeseen kuulunut. Tämän tietää myös kolme rautaista keskisuomalaista politiikassa mukana olevaa naista, jotka ovat vapaa-ajallaan häivyttäneet puolueiden rajat ja löytäneet yhteisen sävelen muussa tekemisessä. Yhteinen sävel löytyisi varmasti myös politiikan saralla, jos jokaisen naisen vahvuudet ja näkemykset yhdistettäisiin tavoitteena yhteinen päätös. Toimivan yhteisön vahvuus on erilaiset ihmiset ja avoin ilmapiiri, jossa jokaisen ajatukset ja ideat huomioidaan. Tällöin päätökset on käyty läpi monesta näkökulmasta ja eri kannat huomioitu.

Innostuessani ja päästäessäni ajatukseni lentoon syntyy yleensä hulluja ajatuksia ja ideoita. Aika ajoin jopa kuvittelen olevani luova ja innovatiivinen. Tämä esimerkki kuuluu tietysti hulluihin ajatuksiin, mutta jotain perää siinä on, siihen ainakin uskon. Vedetään kuitenkin hieman takaisin ja ei olla ihan näin kunnianhimoisia ja aleta muuttamaan yhteiskuntarakenteita. Jokainen voi kuitenkin yhteisöllisyyttä omalla panoksellaan edistää omassa arjessaan ja työssään. Tässä muutama vinkki siihen, miten pienillä teoilla ja sanoilla, voit saada hyvää aikaan koko porukassa.

-    Kannusta kaveria positiivin sanoin.
-    Välitä, ole kiinnostunut kaverista
-    Luokaa ja kehittäkää kaveriporukan, työporukan tai harrastusporukan yhteisiä juttuja tai tapoja
-    Ongelmaan tarttuva minäviesti
-    Yhteinen tavoite tai päämäärä
-    Avoimuus ja rehellisyys porukan kesken


Jonna Temonen

Kirjoittaja on kulttuuri- ja liikuntalautakunnan henkilökohtainen varajäsen.

3 kommenttia:

  1. Oletko ajatellut loikata kommunisteihin lähiaikoina? Siellä noille yksipuoluemalleille voisi olla käyttöä. Meillä länsimaisissa markkinatalouademokratioissa yleensä uskotaan, että kilpailu johtaa parhaaseen tulokseen ja että tekijöiden vaihtuminen lisää läpinäkyvyyttä.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän yksipuoluejärjestelmä, tai herranjestas, diktatuuri, toimisi loistavasti, mikäli päättäjinä olisivat vain ja ainoastaan kaikkien etua täysin utilitaristisesti ajavat ihmiset. Valitettavasti aina kun jotakin voi käyttää väärin, joku niin ennemmin tai myöhemmin tekee. On aika sinisilmäistä välittää, etteikö Suomesta löytyisi huomattavaakin määrää korrupteja poliitikkoja nytkin. Onneksi suurimman osan kohdalla se oman, sukulaisten tai kavereiden edun ajaminen on kuitenkin vain rajoitettua. Toki demokraattisessa järjestelmässä on se vika, että se kannustaa poliitikkoja tekemään hyvien päätöksien sijaan päätöksiä, jotka takaavat hyvin äänisaaliin seuraavissakin vaaleissa, mutta toisaalta sama mekanismi toimii myös toiseen suuntaan.

    Eikä täysi korruption puutekkaan itseasiassa vielä riittäisi, jotkut kysymykset kun ovat ihan oikeasti mielipidekysymyksiä, kuten tulonjaon oikeudenmukaisuus. Sen takiahan meillä pohjinmiltaan puolueita onkin enemmän kuin yksi: Kaikki eivät yksinkertaisesti ole samaa mieltä siitä, mikä on paras toimintatapa.

    Paras lääke juostenkustujen päätösten välttämiselle olisi valveutunut äänestäjäkunta. Jos Pihtiputaan mummot - ja kaikki muutkin - lopettaisivat äänestämisen esimerkiksi sillä perusteella että "Jyrki on niin vakuuttavan näköinen" tai "Isäkin äänesti aina sosiaalidemokraatteja" ja rupeaisivat oikeasti tiedostamaan poliitikkojen ja puolueiden toiminnan sekä D'Hontin menetelmän, rankaistaisiin surkeista päätöksistä konkreettisemmin.

    Valitettavasti nykyisellään hallituksen kannattaa tehdä surkeita kompromisseja ja opposition kannattaa huudella typeriäkin asioita. Äänestäjät saavat kuitenkin mitä tilaavat, joten ei kai tässä puolueita voi syyttää.

    VastaaPoista
  3. Kirjoituksen päätavoitteena oli korostaa yhdessä tekemistä, toisten kunnioittamista ja huomioimista ja ennen kaikkea sitä, että jokaisella on annettavaa tietylle yhteisölle. Yhteisössä kun huomioidaan erilaisten ihmisten mielipiteet, kokemukset ja näkökulmat päästään yleensä parhaaseen tulokseen verrattuna tilanteeseen, jossa vain yksi ihminen omasta näkökulmastaan ideoi tai tekee päätöksiään.

    Tekstin esimerkki yksipuolue järjestelmästä oli täysin hypoteettinen. Yhteisöllisyyttä voi korostaa puolueesta viis ja ilman noin radikaaleja muutoksia. Tekstissä ei ole otettu huomioon kaikkia mahdollisia näkökulmia ja vaihtoehtoisia toimintatapoja. Niin kuin kirjoituksen lopussa mainitsin, on kyse hullusta ajatuksesta, jonka vein äärimmäisyyksiin.

    Seisoin kuitenkin yhteisöllisyyden takana henkilökohtaisesti. Niin kuin mainitsinkin jo, ei yhteisöllisyys rajoitu vain tietyn puolueen arvoihin. Yhteisöllisyyttä on ryhmän omien tavoitteiden ja päämäärien tiedostaminen ja niiden tekeminen näkyväksi. Yhteisöllisyys on mahdollisuus. Tällä hetkellä puolueiden välillä ei ole yhteisöllisyyttä vaan enemmänkin kuilu ja kilpailua. Kilpailu ei ole huono huono asia, mutta "vihanpito" on. Jokaisella puolueella on hyviä puolia, mutta paras hyötyhän tästä valtavasta päättäjäjoukosta saataisiin, jos kuilua pienennettäisiin ja hyviä puolia hieman integroitaisiin. Kilpailu on siis mielestäni on hyvä asia tietyssä suhteessa, mutta ääripäät mielestäni kaikessa ovat huono asia. Tällä hetkellä Suomen päätöksen teossa mennään kohti ääripäätä, jossa ystäväni sanoi kärjistetyin sanoin oppositio on munaton ja hallituksellakin pallit ovat laskeutuneet.

    VastaaPoista