maanantai 25. helmikuuta 2013

Sähköistyvä kokous

Muutaman vuoden ajan olen ollut lautakunnan "sähköisissä" kokouksissa. Virallisesti se tarkoittaa sitä, että kokouksen asiat tulevat päättäjille pdf-tiedostona. Mutta mitä tietokoneiden saapuminen kokouksiin tosiasiassa merkitsee? Sähköistyykö myös tunnelma?

Some-kansa on oppinut keskustelemaan asioista kaksitasoisesti. Perinteinen keskustelu puheenvuoroina käy kuten ennenkin. Sähköiset välineet mahdollistavat kuitenkin taustakeskustelujen käymisen erilaisissa tilanteissa, myös kokouksissa. Keskustelua on mahdollista käydä niin kokousedustajien kanssa kuin oman verkostonsa kanssa laajemminkin.

Omakohtaisesti olen kokenut, miten eräässä lautakuntaa jakaneessa asiassa onnistuttiin muotoilemaan sähköpostin avulla sellainen muutosehdotus, joka sai lähes yksimielisen tuen lautakunnalta. Keskustelussa ylitettiin niin puoluerajat kuin kuiskaamisen piiriin kuuluvuuden rajat. Esiin pulpahti yllättävä ongelma. Kaikki eivät pitäneet siitä, että kokouksessa tulee esille yllättäviä esityksiä. Lautakunta sähköistyi myös ihmisten käyttäytymistasolla.

Pidän monitahoisen keskustelun käymistä uuden aikakauden toimintana. Se tulee saamaan vastustusta niin kuin kaikki uudet asiat. Kuitenkin minun on täysin mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa älypuhelinsukupolvi ei käyttäisi tekniikkaa apunaan, kun siihen tarvetta ilmenee.

Suusanallisen keskustelun rinnalle tulee sähköinen keskustelu. Tavat muokkaantuvat aikojen saatossa. Minä uskon, että päätösten laatu voi parantua, kun ajatteluun voi hakea tukea keneltä tahansa kokouksen aikana ja asian voi esittää yhtä aikaa suullisesti ja kirjallisesti. Kun vielä saamme välineet, jolla esitystä voidaan selventää reaaliaikaisesti esimerkiksi kuvin ja taulukoin, saavutamme päätöksenteossa uuden tason.


Esa Mutanen

Kirjoittaja on Jyväskylän perusturvalautakunnan jäsen, joka pitää demokratian edistysaskeleena avoimuuden lisääntymistä sähköisien kanavien avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti