torstai 25. lokakuuta 2012

Erilaisten tyyppien perhe

Syksyinen aurinkoinen lauantaiaamu. Ulkona on jo kylmää, mutta värikästä ja kaunista. Rakastan syksyä, sen viileyttä ja sen kauneutta. On helppo hengittää, eikä aurinko polta. Heinät ei pölise, itikat ei inise. Tykkään!

Lasten äänet kuuluu välillä pihalta, välillä yläkerrasta. Leikkejä, nauruja ja välillä itkujakin. Äiti kirjoittaa, välillä pelaileekin. Iskä puuhailee pihalla, välillä sisälläkin. Jokainen auttaa toisiaan tarpeen tullen, välillä käsketään, välillä toimitaan ihan omatoimisesti. Perhe koossa, hyvä olla.

Tyyppi on lasten nimitys kaikkien pelien (lauta, tietokone, konsoli...) "ukkeleille", pelihahmoille. "Tää tyyppi menis nyt sinne ja tänne; Ota se oma tyyppi: Millainen tyyppi sinulla on?" Tyyppejä on moneen lähtöön ja yleensä kaikki sopivat samalle pelilaudalle.

Kesästä en pidä - enkä ruuanlaitosta. Joskus joku kysyi, voiko neljän lapsen äiti sanoa näin? Voi. Kun ei pidä niin mitä sitä kieltämään? Jokainen äiti on erilainen, jokainen isä on erilainen ja jokainen lapsi on erilainen. Jokainen ihminen on erilainen. Meillä on erilaisia ajatuksia, pidämme eri asioista. Pääasia on antaa kaikkien ajatuksille tilaa ja ottaa jokainen huomioon. Aina ei kuitenkaan ole mahdollista toteuttaa kaikkien toiveita ja joudutaan tekemään kompromisseja. Koetetaan löytää yhteinen tie yhdessä kulkemiseen ja sitten joku päivä itsenäiseen tallustamiseen. Vaikka joskus jotakuta tyyppiä kovasti harmittaakin, ettei omat toiveet heti toteudu, ei se ole maailman loppu. Pitää oppia jakamaan ja joskus pitää myös oppia luopumaan tarvittaessa.

Suuressa perheessä toimii siis eräänlainen poliitikka, eivätkä kaikki voi aina saada kaikkea. On luovuttava joskus jotain, ja joskus taas voi saada jotain enemmän kuin muut. On ihmisiä ympärillä, on keltä kysyä ja kenen kanssa neuvotella. Oma verkosto. Turvallinen.

Näitä samoja oppeja tulisi noudattaa myös kouluissa, työpaikoilla, yhdistyksissä, kunnissa, valtionhallinnoissa, hallituksissa ym ym. Me ollaan erilaisia tyyppejä kaikki, mutta vain puhumalla ja keskustelemalla saadaan asioita aikaan. Ei selkään puukotuksella, ei turhanpäiväisellä narinalla eikä toisten haukkumisella.

Tää tyyppi menee nyt laittamaan jotain erilaista ruokaa perheen muille erilaisille tyypeille.


Sanna Jylänki
Kunnallisvaaliehdokas (kok.)

Kirjoittaja on yrityskehittäjä yrityksessään Redesan Oy:ssä. Sanna toimii myös Jyväskylän Kokoomusnaisten puheenjohtajana, Kokoomuksen Jyväskylän kunnallisjärjestön ja Keski-Suomen Kokoomuksen hallituksissa sekä Keski-Suomen Yrittäjänaiset ry:n varapuheenjohtajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti