tiistai 7. elokuuta 2012

Hyvinvoinnin ratkaiseva tekijä on ihmisen toiminta arjen valintatilanteissa

Ihmisen henkinen hyvinvointi on parasta silloin, kun hän tuntee, että hänen osaamisensa ja voimavaransa on kohtuulliset suhteessa vaatimuksiin ja hän voi vaikuttaa omiin asioihinsa. Oma motivaatio kaikkeen tekemiseen, oman elämän kokeminen merkitykselliseksi ja mielekkääksi ovat tärkeitä tavoitteita. Luottamus, usko ja oikeudenmukaisuus rakentavat parempaa hyvinvointia ja tulevaisuutta.

Kenen vastuulla on hyvinvointi? Julkinen sektori, erityisesti kunnat, tarjoavat puitteita, lainmukaisia palveluita, mahdollisuuksia ja resursseja hyvinvoinnin parantamiseksi. Tärkeintä on jokaisen ihmisen oma panos. Kokonaisvaltainen hyvinvointi syntyy arjessa jokaisena päivänä eri valintatilanteissa. Hyvinvointi johtaa tuloksiin ja hyvät tulokset johtavat hyvinvointiin.

Suomen itsenäisyyden rahasto (Sitra) on esittänyt, että Suomen elinvoimaisuutta vahvistetaan hyvinvoinnin, yrittäjyyden ja johtamisen osa-alueilla. Ihminen on hyvinvoinnin keskiössä, yrittäjyys unelmana ja asenteena sekä johtaminen painottuu luottamukseen. Työpaikoille nämä seikat sopivat mainiosti.

Kunnan päätöksenteossa edellä mainitut ovat tärkeimpiä asioita. Ihmisen hyvinvoinnille mahdollisuuksien takaamista, ihminen pitäisi olla päätöksenteon keskiössä. Yrittäjyyden asenne kaikilla työntekijöillä luo menestystä niin yritykselle kuin kunnalle. Yrittäjyyden unelmille ja mahdollisuuksille pitäisi antaa tilaa, sillä pienemmissä yrityksissä itää koko Suomen tulevaisuus.

Luottamusjohtaminen on tätä päivää ja tulevaisuutta. Perinteisillä hierarkkisilla rakenteilla ja raskaalla byrokratialla ei tavoiteta enää tuottavuutta ja tehokkuutta, jotka ovat välttämättömiä, jotta julkisten palveluiden toimintakyky pystytään ylläpitämään. Luottamuksen johtaminen koskee myös poliittista päätöksentekoa.

Luottamuksen rakentaminen tässä ajassa on vaikeaa kriisien ja tiukentuneen taloudellisen tilanteen vuoksi. Pelkillä uhitteluilla ja isoilla puheilla ei kanneta vastuuta. Suomi tarvitsee suoraselkäisiä vastuunkantajia, joilla on yrittäjyyden asennetta niin omassa kuin toisenkin palvelussa tai yhteisten asioiden hoitamisessa. Hyvinvointi on jokaisen vastuulla, sitä ei voi sysätä vain toisten harteille, olivat omat voimavarat kuinka vähissä. Apua ja tukea saa, mutta arjen valintatilanteissa vastuu omista ratkaisuista tulisi jokaisen kantaa. Ja oppia virheistä, sillä niitähän meille sattuu.


Merja Hautakangas

Varavaltuutettu, kaupunginhallituksen varajäsen ja kaupunkirakennelautakunnan jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti