torstai 1. joulukuuta 2011

Ryhmäpuheenvuoro 28.11.2011

Kokoomuksen Jyväskylän valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro 28.11.2011.

Arvoisat valtuutetut.
Jyväskylän kaupungin talousarvio ensi vuodelle laaditaan erittäin haasteellisessa tilanteessa. Maailma ympärillämme on melkoisessa myllerryksessä ja on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta varautua kaikkiin niihin haasteisiin mitä ensi vuosi voi tuoda tullessaan. Yksi asia kuitenkin on varmaa: taloudelliset haasteet eivät ensi vuonna ainakaan helpotu.

Kokoomuksen valtuustoryhmä ei ole tyytyväinen tämän vuoden talousarvioprosessiin. Tästä esimerkkinä kaupunginhallituksen talousarvioseminaari jouduttiin keskeyttämään kun budjettiesitystä ei saatu valmiiksi. Tämä on harvinaista. Koemme myös, että kaikilta poliittisilta ryhmiltä ei löytynyt tahtotilaa tunnustaa talouden totuuksia ja ryhtyä tarttumaan niihin. Nyt ikään kuin harrastettiin meditaatiota, missä suljetaan pois kaikki ulkoiset signaalit ja keskityttiin vain olemaan sekä tarrautumaan nykyisiin rakenteisiin. Näin ei voi jatkua tulevina vuosina, sillä vuosikatteemme on vain n. 15 M€ kun sen tulisi olla noin 45 M€. Meidän on siis uskallettava lähteä talouden tervehdyttämisen tielle muutenkin kuin vain hinaamalla veroprosenttia ylös vuosittain, kuten etenkin vasemmistoryhmät ovat halunneet tehdä. Verojen korottamiseen tulisi turvautua vain jos muut tehdyt ratkaisut eivät riitä. Nyt muita mahdollisia ratkaisuja ei edes haluttu harkita, mistä olemme pettyneitä.

Hyvät valtuutetut
Koko talousarvioprosessi on uudistettava jo ensi vuodeksi. Olemme käyttäneet, sekä varmasti käytämme myös tässä kokouksessa, aivan liian paljon aikaa erilaisten tekstikirjausten käsittelyyn suurten asioiden jäädessä liian pienelle huomiolle. Liekö osittain jopa poliittisen tarkoitushakuisuuden vuoksi. Jatkossa meidän on keskityttävä nykyistä vahvemmin valtuustoon nähden sitovien toiminnallisten tavoitteiden ja määrärahojen käsittelyyn.

Kokoomusta on julkisuudessa syytetty ideologiseksi yksityistäjäksi, joka haluaa vain lopettaa julkiset palvelut. Tämä on törkeä väite, jota viljellään vain poliittisten tarkoitusperien vuoksi. Kokoomus on esittänyt vaihtoehtoisia tuotantomalleja, joilla tähdätään parhaaseen mahdolliseen tapaan tarjota kuntalaisille heidän tarvitsemiaan palveluita. Meille keskeistä on kuntalaisten saama palvelu, eivät rakenteet millä palvelut on tuotettu.

Todistaaksemme, että tässä kaupungissa jotkut aivan muut tuntuvat takertuvan ideologisesti joihinkin toimintamalleihin, Kokoomuksen valtuustoryhmä kannattaa sdp:n Veijo Koskisen tekemää muutosesitystä liittyen terveysasemiin sekä kaupunkistrategiaan.

Kokoomuksella on jatkossakin valmius tuottaa terveyspalvelut nykyisellä mallilla lähes 100% omana työnä kuten nytkin, jos se osoittautuu järkeväksi. Meillä on kuitenkin jatkossakin valmius tehdä rakenteellisia muutoksia, mikäli ensi vuoden aikana laadittavat selvitykset osoittavat sen olevan järkevää ja perusteltua. Toinen perustelu asian kannattamiselle on se, että terveysasemia koskeva tekstikirjaus on talousarviokirjan kohdassa mikä ei ole valtuustoon nähden sitova joten sen merkitys jäisi kuitenkin vähäiseksi. Tällä haluamme edelleen kiinnittää huomiota siihen, miten ja millä vakavuudella valtuusto tavoitteita asettaa.

Edellä mainituilla perusteilla kannatamme myös Veijo Koskisen esittämiä tekstipoistoja keskitettyjen palvelujen kohtaan sivuille 83 ja 85.

Hyvät valtuutetut
Kaupunginhallituksen talousarvioesitys pitää sisällään melkoisen määrän äänestyksiä, eli kyseessä on poliittinen kompromissi. Lopputulokseen kaikki voivat olla yhtä tyytyväisiä tai tyytymättömiä asiasta riippuen. Kokoomuksen valtuustoryhmä on valmis hyväksymään esityksen käyttötalouden osalta sellaisenaan, sillä emme koe että suuri äänestyssirkus valtuustossa parantaisi kuntalaisten palveluita. Korkeintaan kustannukset veronmaksajille kasvaisivat merkittävästi.

Kokoomuksen valtuustoryhmä on myös sitoutunut sovittuun investointiohjelmaan ja suunnitelmassa olevaan investointitason hallittuun supistamiseen tulevaisuudessa. Ensi vuonna meidän on vielä lunastettava esimerkiksi kuntien yhdistymisessä annetut lupaukset homekoulujen osalta ja tämä selittää normaalia korkeamman investointitason. Ainoana muutoksena investointiohjelmaan esitämme, että Liinalammin koulun investointia aikaistetaan investointiohjelmassa yhdellä vuodella.


Jaakko Selin

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti